Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website
Jdi na obsah Jdi na menu

Český akademický sbor z Brna si užil ovace vestoje od Švýcarů. Stihl šest koncertů za pět dní

29. 3. 2018

Český akademický sbor z Brna si užil ovace vestoje od Švýcarů. Stihl šest koncertů za pět dní

5 dní, 6 koncertů. Tak by se dalo shrnout týdenní březnové turné Českého akademického sboru z Brna ve švýcarském Trubschachenu a okolí. Čtyřicet pět zpěváků vyrazilo za hranice předvést zejména českou tvorbu. „Ne každému se poštěstí uspět na mezinárodním festivalu v Montreux tak, aby z toho vznikla takováto spolupráce. Je to téměř splněný sen každého hudebního uskupení,“ řekl sbormistr Michal Vajda.

Celkem tak čekal švýcarské posluchače hodinu a půl dlouhý program, ve kterém nechyběla ani místní lidová píseň. Tu sboristé zpívali v bernské němčině. „Bylo to docela těžké, protože ve sboru umí německy málo lidí. A hlavně to němčinu moc nepřipomíná,“ uvedl člen sboru a organizátor celého turné Jan Tylk.

Podle něj se však zpěváci dokázali s touto písní úspěšně popasovat. „Myslím, že jsme to zvládli docela dobře. Pro rodilé Švýcary to bylo trochu úsměvné, ale prý se tomu dalo rozumět,“ dodal sborista.

Švýcarští posluchači odcházeli z koncertů s úsměvem, nechyběly ani ovace vestoje. „Z koncertu jsme byli nadšení. Je to ten nejfantastičtější sbor, který jsme kdy slyšeli,“ řekli návštěvníci závěrečného koncertu v Trubschachenu Jörg a Katarina Glauserovi. I další posluchači hodnotili koncerty jako podařené. „Nezáleželo na tom, jestli zpívali náboženské nebo lidové písně. Zvládli to s akustickou přesností a hlavně s nadšením,“ uvedl Thomas Etter.

I když byl nabitý program podle sboristů náročný, koncerty se jim líbily. „Zpívalo se mi každým dnem lépe, takže závěrečný koncert pro mě byl nejlepší,“ vysvětlil prezident sboru Jiří Ammer. Překvapující pro něj byla návštěva z českého velvyslanectví ve Švýcarsku. „Pánové si nás přišli poslechnout na poslední koncert. I když z jejich obličejů moc číst nešlo, po skončení koncertu jsem od nich slyšel samá hezká slova,“ dodal Ammer.

Kromě koncertování sbor zvládl i výlety. „Organizace zájezdu byla na jedničku. Stihli jsme navštívit Lucern, Bern, ale i přírodní krásy Švýcarska,“ řekl Vajda. I sboristé ocenili, že měli čas na poznávání okolí. „Byla jsem nadšená z krásné krajiny s typickými švýcarskými domky. A potěšilo mě, jak jsou Švýcaři milí lidé,“ podotkla členka sboru Jana Márová.

Sbor si podobný zájezd pravděpodobně zopakuje za dva roky. „Už teď máme pozvání na další turné v roce 2020,“ doplnil sbormistr.

Autorka článku: Nikola Jakubová